Friday, 15 February 2013

Solid Food #3 : Carrot, Avocado and Sweet potato puree

Hari ke-2 bercuti sempena CNY dimulakan dengan merajinkan diri sebagai ibu mithali untuk memuree = membuat puree untuk Aisy. hiks! Untuk minggu ni saya buat 3 jenis puree terus.. Puree Avocado, Carrot dan  Sweet Potato (keledek).. 
Puree Carrot
Cara-cara untuk membuat puree carrot:
  1. Buang kulit
  2. Potong dadu
  3. Stim / Rebus selama 10 minit *Stim better*
  4. Blend dengan air stim/rebusan
  5. Tapis jika inginkan tekstur yang halus mulus
  6. Masuk dalam bekas untuk dibekukan @ terus makan bersama susu ibu/fm

Puree Sweet Potato/ Ubi keledek 
Sama cara seperti diatas

Puree Avocado
Sama seperti cara membuat puree pisang - Rujuk DISINI

Cara membuat puree avocado :

  1. Pastikan kulit buah Avocado Hitam *Buah  Dah masak
  2. Belah dua
  3. Ambil isi buah guna sudu
  4. Blend dengan sedikit air atau susu ibu/fm
  5. Sedia untuk di makan @ difrozenkan

Nota Kaki : Kalau was-was dah masak ke belum buah avocado tu..Bungkus buah dalam surat khabar semalaman @ 2, 3 hari untuk pastikan buah avocado masak iaitu apabila kulit bertukar hitam..

5 comments:

Ayu azmir said...

pasti sedap si kecil menikmatinya...

Izzati Asyraf said...

so far, carrot baby aisy tak suka..hehe.tapi nanti nak try dgn bubur//mana tau dia ok kan... Yang lagi 2 belum try..hehe..

cha said...

kira mmg takde rasa pape la u? pastu simpan dalam tempat beku? nanti nak makan defrost ke masak balik? ah sorry i blur haha

Izzati Asyraf said...

Rasa sayur la.hehe.tak sedap..simpan kat freezer..nak mkn.. Rendam bekas yg ada puree tu dlm bekas air panas.@ guna warmer lagi senang

Erina Asmawani said...

eeeemmm..dapnyaa puree avocado. Rajin mama Aisy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015