Wednesday, 1 March 2017

Engagement Adik 16.10.16

Fuh fuh berhabuk blog cik tie. Macam-macam nak cerita tapi mood nak update kelaut biru je.
Ni cerita last year jugak. Satu-satunya adik cik tie dah selamat bertunang dengan gadis Serawak.

 Tiket adik dah siap-siap booking awal. Tapi masa ni last minit en.suami tak dapat join naik flight yang sama sebab ada last minit event. So dia naik flight lain sebelah petang. Kami bertolak hari sabtu pagi dan majlis hari ahad.

Sabtu tu bertolak awal pagi ke Putrajaya Cental. Naik keretapi ke KLIA 2.

Sampai di KLIA, kami breakfast dulu di KFC. Kat bahagian luar ni ada view kapal terbang mendarat. Terbaik lah.. Aisy dan alisya excited 1st time nak naik kapal terbang.



Breakfast sambil tengok kapal terbang. Cik tie nervous juga masa ni 1st time nak bawa diorang naik kapal terbang. Dah la kena handle sorang-sorang. Alhamdulillah dipermudahkan. Anak-anak behave. Cuma alisya je mula-mula dia nak duduk seat sorang-sorang. Padahal kena beriba dengan mama sebab belum 2 tahun kan..hihi..Lepas dah berlepas tu masing-masing tidur je..Sebab dah penat berlari masa kat airport tu.

Cucu tok dan wan.

Ni kali ke-2 cik tie sampai Serawak. Dulu tahun 2013 aisy kecil lagi. 
Masa tu datang dengan family mertua..

. Sampai je Serawak dah ada van pick up. Adik ipar (Liza) dah sediakan. So kami jumpa Liza dan dia bawa makan lunch dan terus ke pasar sarikin. Masa lunch tu makan laksa serawak la. Sedap! 
Di pasar sarikin sempat la beli cenderahati, t-shirt , telekung dan buah salak. Lepas dah puas berjalan. Liza bawa kami ke homestay. Selesa sangat . Malam tu rehat-rehat je sambil siapkan hantaran untuk majlis pertunangan esok.


Esoknya 16.10.16 (sempena birthday adik)  berlansungnya majlis pertunangan adik. 
Alhamdulillah semua berjalan lancar. 




Lepas dah selesai majlis. Balik homestay kemas-kemas barang. Dan pukul 2 bertolak ke Kek lapis Mira nak borong kek.Wajib borong la dah jarang-jarang sampai kan. Dan sempat jugak makan mee kolok di food court dekat mira kek lapis tu.


Thursday, 8 December 2016

Pisang cheese sedap di Bangi - The Pisang Cheese

Sebenarnya Pisang cheese ni memang favourite cik tie. Memang alergic kalau nampak harus nak terjah pergi beli. Kebanyakkan pisang cheese yang ada area bangi ni semua dah try. Dan baru ni tengok kat IG ada  pisang cheese baru buka..Iaitu The Pisang Cheese ni .  Terus cik tie terjah. The Pisang Cheese ni dekat Restoran Barra di Bangi. Landmark. Berdepan tasik cempaka bangi..



Menu yang ada. Favourite Cik Tie Salted Caramel n Choclate Cheese.
So far memang memenuhi citarasa sebab cheese dan topping  dia banyak. Tak kedekut.
Selalu kalau beli mesti ciput jer letak . Tapi the pisang ni punya topping n cheese memang tutup habis goreng pisang tu. Nikmat betul makan..Cheese dia pulak sedap!


1st time order waktu ni. Order dua perisa terus..Sebab nak rasa..
Lepas dah rasa asyik muka cik tie je hari-hari kat gerai ni.hihi


Ni paling favourite.. Salted Caramel Cheese..

Uols yang area bangi boleh la try.. Confirm repeat datang lagi.
Cik tie tak de komisyen pun iklan ni tau..Tapi sebab sedap harus letak kat blog.
THE PISANG CHEESE terbaik
Cik tie bagi 5 bintang! :)
 

Wednesday, 16 November 2016

Trip ke Cameron Highland - Day 2 (Last)

 Hari ke-2 bangun awal dan terus keluar breakfast kat area tanah rata... Nasi lemak apa tah. Famous jugak. Ramai orang. Lepas breakfast , kitorang terus ke Kea Farm.. Nak borong sayur.hihi..


Little princess mama dah boleh jadi geng SELFIE mama..hihi..


Familia
 

Pusing-pusing kejab tengok apa yang berkenan..Geram tengok sayur segar-segar..Murah pulak tu..
Beli jagung madu jugak..Sedap

Masa kat Kea Faram ni aisy ajak singgah kat Kea Garden ni..Macam menarik je..
Singgah kejab ambil gambar .

Alisya tu kemain nak PEACE!hihi..


Lepas ke Kea Faram, balik ke hotel kemas semua barang dan check out..Dah selesai check out kitorang singgah kat taman area Tanah Rata tu..Tak ingat lagi nama tempat tu..haha..Kat sini ada playgound dan replika "giant" sayur dan buah kat sini..


Aisy request nak posing kat sini..
 

Adik & Abang=Sibling

  
Bawa anak-anak main sekejab kat playground. Lepas tu nak repeat sekali lagi pergi The Big Red Strawbery Farm..Kalau 5 hari kat sini..Kelima-lima hari pun mesti nak datang lagi..nasib baik 2 hari je..haha..

 Repeat 3 menu ni je..Sebab masih kekenyangan breakfast pagi tadi..
Nyummy!
 
 Kat sini beli salad jugak..Murah!
 

Gambar kenangan kat sini..Dah puas lepak-lepak kat sini..Kitorang bertolak balik..


On the way tu singgah makan tengah hari di Nasi Bamboo Sungai Klah..
Sedapnya..Restoran ni dah tukar ke lokasi baru yang lebih luas ..Memang full house!
Tapi tersusun..Tak puas makan Tapau bawa balik sekali..haha..Memang dasar!

Thursday, 10 November 2016

Trip ke Cameron Highland - Day 1


 Bulan lepas ada family day di Cameron Highland..
Mama dah aim nak makan strawberi dan borong sayur la apa lagi..
Pergi 2 hari 1 malam je..Memang dah aim tempat yang nak pergi je..
So tak rushing sangat..Santai-santai je ..


On the way nak ke Cameron tu kitorang singgah sekejab di Air Terjun Lata Iskandar..
Singgah amik gambar je pun..hihi..Last year datang tak singgah pun sebab ramai orang..



Sampai je terus tuju port wajib kalau datang Cameron Highland iaitu The big red strawbery farm berdekatan pekan berinchang.. Masa ni dalam pukul 12 dah start ramai orang..So terus beratur dan order..

Meyelerakan betoi masa ni sebab sejuk2 terus jadi lapar.
**bukan spesis sentiasa lapar ke?haha..

Waffer strawbery tu paling WIN..Salad pun sedap dan segar..Eh semua sedap la...
Kali ni rasa strawbery dia manis .Dulu datang masam nau2....
Terus beratur lagi sekali order Strawbery Coklat..hihi..
 
Dua beradik ni dah besar excited la kalau bawa jalan-jalan.


Strawbery Coklat..Sedapnya tengok gambar ni..


Alisya pun suka  makan strawbery.. 


Aisy kat belakang tu..Bukan main suruh ambil gambar dia..

Selesai isi perut kitorang check-in hotel...Rehat dan solat..
Petang sikit baru keluar ke Pasar Malam Berinchang..
Borong strawbery, coklat , udang goreng tepung, cucur ubi manis bulat2 tu , air jagung dll..
Makan sementara nak tunggu dinner family day malam tu..

Balik hotel rehat kejab dan bersiap-siap untuk dinner..Makan di restoran thai. 
Lepas dinner kitorang pergi lagi sekali Pasar Malam berinchang tu..
Sebab nak repeat beli cucur ubi bulat2 tu warna purple n oren..Lupa snap gambar..
Serius sedap sangat..


Kat pasar  ni Try rasa "sea coconut" ni..Tapi better la minum air dia..Sebab tak rasa apa pun bila makan buah camtu je..haha..Manis pun tak apa pun tak..haha..


Aisy makan jagung..Lemak manis..

Day 2..Bersambung..hihi..


Tuesday, 8 November 2016

Roti Puri dan Jalan-jalan di IOI City Mall Putrajaya

 Suka datang sini IOI City Mall Putrajaya ni sebab dekat. 
Dan banyak kedai makan best2..haha..
Biasa kalau bawa anak-anak kalau jumpa mainan bawah ni mesti PAU nak naik..hihi..


Thomas n Friend.
 
Ni mama suka sebab dapat join sekali..haha
Train ni pusing-pusing tak sampai 5 minit pun dalam tu..
Tapi of cos buat anak-anak happy tak sangga orang kedah kata..haha
 

Sebelum ke IOI tu singgah breakfast roti puri kat kedai mamak kembar presint 9.
 Lupa nama..tapi femes kot restoran ni..haha.. 


Friday, 4 November 2016

Riadah di Tasik Titiwangsa dan Nan Cheese RSMY

Cerita 2 bulan lepas kot..Ampun! haha.. Masa ni weekend en.suami bawa riadah disini..Cadangnya nak naik basikal kat sini. Tapi sampai pun dah lewat sebab susah bebenor nak dapat parking..Ramai sungguh umat manusia..Next time harus datang awal.. Best tengok macam-macam jenis basikal untuk disewa..Naik 4 orang pun ada..2 dewasa 2 budak2..Harus try nanti..

 

Sampai je...belikan aisy mainan buih2 ni..
Kalau tak beli asyik berzikir je la kat telinga mama n papa..


muka puas hati dapat apa yang dihajati..


Mama pulak tengah menikmati sengkuang calit .hihi..Dapat makanan duduk diam-diam..hihi..

Nak dekat magrib tu solat siap-siap kat tasik tu terus dinner kat RSMY House of Real Beriani di Medan Tuanku KL. Dah lama jugak ni pun berzikir kat en.suami nak makan nan cheese kat sini..Dapat jua akhirnya..Last makan time pragnant kat Alisya..hihi


Order nasi beriani ayam untuk anak-anak 
 

Dan semestinya The best Nan cheese in town..Makan dengan KEEMA..Sedap bangat..
Bila ntah boleh repeat lagi..Tunggu pregnant kot request apa semua dapat on time..haha..
 

Thursday, 3 November 2016

Resepi Roti Titab

Ceritanya teringin nak jalan-jalan di Kelantan. Google la apa yang best kat sana..
Sekali ternampak roti titab kat kelantan ni..
Google punya goole jumpa resepi walaupun sap2 soi nak buat.Tetap mak google..haha.

Bahan-bahan
ROTI
KAYA
TELUR
MAJERIN

Cara-cara
1) Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih
2)Rendam telur selama 10 minit dan tutup periuk dengan penutup
3) Cukup 10 minit , buang air panas dan rendam telur dengan air biasa
4) Sapu majerin pada roti dan bakar
5)Pecahkan telur di tengah2 roti dan letaklah kaya dipenjuru
SIAP


 
 Roti Titab inspired by Kopitiam Kita..haha..

Makan pulak dengan kopi..Apa nak dikata..
 

Selamat mencuba

Tuesday, 18 October 2016

Majlis Aqiqah Nur Zara Alisya

Majlis Aqiqah Alisya berlansung masa hari raya haji ke 2..Saja buat waktu raya haji .. 
Kitorang buat sekali dengan majlis kesyukuran masuk rumah baru mertua..

Catering dan kambing semua en.suami dah settle kan..
Menu nasi beriani gam ayam/daging dan kambing golek. Dessert: Bubur cha cha ..

 

Door Gift: Yassin/Air Mineral/Cookies/Gula-gula


Ni dia little princess tu..Baju mama tempah :) Sedondon dengan mama semestinya..
Rugi tak ambil gambar sama-sama..


Senyum kambing nampak gigi 


Acah-acah posing


Teratak Syafiq


Kambing Golek..Ramai serbu yang ni dulu ..hihi..


Terima kasih semua yang hadir..Doakan Nur Zara Alisya jadi anak yang solehah..Aamin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015