Thursday, 22 September 2016

My 30th birthday

Dah nak sampai penhujung september baru nak update cerita birthday last month..
Sebagai kenang-kenangan  harus masuk dalam blog sendiri..

Macam tahun-tahun lepas birthday sambut kat rumah je..
Tapi tahun ni en.suami buat suprise sikit..
Dia buat tak tau je birthday kita..
Tup-tup rupanya balik kerja dah siap makanan dan kek bagai..

Terharu iols..Walaupun bengkek je mula-mula kawan buat tak tau..haha..
Suprise habis la tu konon-konon..TQ en.suami :p

 

Siap call adik tu suruh datang celebrate sekali..So Sweet!

  
 Masa ni aisy layan mama bagaikan princess..
Kasi chance la mama fefeling..haha..
Nyanyi..Siap potong kek tu..Terharu mama..

  

Red Velvet Cake. Sedap!

  

TQ mr husband dan anak-anak..
Dah masuk 3 series! 

Tuesday, 23 August 2016

ZZ Sup Tulang JB dan Banana Pancake Krabi di JB

Awal bulan ni saya dan husband pergi ke JB 2 hari..
Ada seminar di sana..Pergi berdua je sebab seminar full day..
Anak2 mintak tolong parent jagakan..
Walaupun pergi sana ada kerja..Tapi JJCM tetap berjalan..hihi..

1st time datang JB last 2 year pernah makan di ZZ Sup Tulang..
Kali ni dah bagitu kat husband nak repeat..
2x kitorang pergi..Mula masa breakfast makan lontong..
Lepas tu malam repeat lagi makan sup gear box la apa lagi....
Memang puas !!..hahaha..

 

3 mangkuk binun sup gear box..2 untuk saya sorang..
En suami tengok atas bawah atas bawah masa mintak order..
Ni manusia ke jin bertendang..haha..
 
Dating sat la malam tu..Dah lama tak dating berdua..hihi..
 
Puas betul makan ..Sedap sangat..Lepas kenyang kitorang pusing2 JB ..
Nampak ada macam pasar malam..Singgah kejab jalan2..
Lepas tu on the way balik hotel.En suami tanya nak tak.? Nampak gerai tepi jalan...
Gila tak nak..!! Mestila nak..Banana Pancake Krabi..
Mengimbau kenangan betul..Dulu pergi Krabi hari2 dok makan pancake ni..
 

Banana pancake Nutella untuk saya..dan Banana Pancake Cheese untuk saya jugak.. :)
TQ En suami..
 

Tapau je makan atas katil sambil tengok TV..hihi..

Kitorang stay di New York Hotel..So far so good..Makan kat sini sedap2..
*Makan je tau..hihi.. 

Friday, 12 August 2016

Aisy turns 4

7 Ogos 2016. Genap umur Muhammad Aisy Iskandar 4 tahun..
Happy Bitrhday buat HERO mama..
Banyak jugak pencapaian Aisy sepanjang 4 tahun ni..hihi..
Ada yang buat mama tersenyum bangga dan ada yang buat mama urut dada..hihi..
Walau macam mana pun mama doakan anak mama jadi anak yang soleh..Aamin..
 
 

Muka senyum elok je..tapi dah mama asyik dok suruh senyum je..
Terus protes..buat muka..haha..Tapi tetap comel je..*mata keatas*
 
Sambut kecik-kecilan dengan family dan jiran-jiran..
Masa ni celebrate birthday Ayah dan Aisy sekali..
Ayah 2 Ogos..
 
Our family..Tahun ni masuk berempat..Dan insyaallah tahun depan pun masih berempat..
Ayat tu suspen sangat tu...krik..krik..krik..
 
Throwback birthday Aisy sepanjang 4 tahun..
Bila besar nanti aisy tengok gambar ni..Aisy tau la yang mama dan papa sayang sgt Aisy.
 Dan buat yang terbaik untuk Aisy happy ..Insyaallah.. 


Antara hadiah yang aisy dapat..Bila tanya dia nak apa..
Aisy cakap nak tobot..Last2 semua orang hadiah TOBOT..haha..
Mama ..Papa..Acu..TOBOT sesaje awak tu aisy..
 

Kek Aisy ni beli kat Breadtyme Bakery Bangi..Tiap-tiap tahun mesti beli kat sini je sebab sedap..
 

Butterscoth Kek ni pulak beli di kedaikekbangi by Kak Zetty..

Wednesday, 27 July 2016

Night safari di zoo taiping

Sambung cerita ke Night Safari di Zoo Taiping..
Sampai Taiping awal kami beraya dulu di rumah pak lang..
Lepas magrib baru keluar ke Zoo Taiping..
Dekat je dengan rumah pak lang..5 minit dah sampai..

Entrance Fee for Night Safari: 
RM20 Dewasa
RM10Kanak-kanak
* GST excluded

Total kami bayar malam tu RM53.. Alisya FOC..


Aisy seharian tak tidur hari tu sanggup tahan mata semata-mata nak pergi Zoo..

Lepas bayar tiket masuk..Tunggu sekejab je dah boleh naik train..
Tak ramai sangat orang..Masa ni hujan renyai-renyai..

Actually sebelum masuk ni saya ingat ada la lampu-lampu kat setiap kandang tu kan..haha..
Rupanya tak da pun..Masa naik train tu..Pemandu suluh dengan torch light je..
Kadang-kadang memang nampak binatang..Kadang tu bayang pun tak da..Lawak pun ada..
Masa ni aisy asyik tanya je "Ni binatang apa pulak?"hahaha..

Menyesal kitorang tak duduk betul-betul belakang pemandu driver train tu..hihi
Kalau tak pening dia nak jawab..haha..
Disebab kan memang gelap gelita apa pun tak nampak..
So non-ador la gambar real binatang..
Nama pun night safari so memang gelap gelita lah ya.. 
Nampak bayang-bayang ja la..Fikir positif dah malam binatang semua tidur..huhu..


Kita bergambar dengan replika binatang jer la..

Nanti kita datang siang pulak..
 
Ternyata gembira sangat anak mama ..
 
Atas train..
 

Keluar je zoo kami terus bertolak balik ke KL..
Masuk je kereta anak-anak terus tidur..Letih sangat tu..

Kesimpulannya..Nak pergi zoo sila la pergi sebelah siang yer..Masuk waktu malam memang sangat-sangat tak berbaloi..Learn from mistake..Entah tahun bila pulak nak pergi zoo ni..huhu..

Wednesday, 20 July 2016

Main Bunga Api

Macam budak-budak lain..Time raya je dapat kebenaran main bunga api..
Time raya je ada bunga apinya pun..hihi..
Mercun yang lulus mercun bawang je..Yang baling meletup tu..

Malam raya main dengan acu la..
Lepas raya pergi rumah mak.. sana ramai cousin2..
pak tam aisy siap borong bunga api..
Main la puas-puas kat sana...

Suka nya aisy ..Setahun sekali apa salahnya.. 

Balik kampung beraya dan makan2

Seminggu lepas raya kami balik ke kampung en.suami di parit buntar..
Balik nak beraya dan tengok rumah baru mertua yang masih dalam pembinaan..
Dua-dua dah pencen..Nak baliik duduk kampung la..
 

Dua beradik ready nak balik kampung.. 


Tunggu papa balik kerja nak balik kampung..

 

Insyaallah raya haji ni siap..  

Pagi sabtu tu kitorang keluar awal ke Jeti Nelayan Sg Udang.. Dekat je rupanya dengan rumah..
30 minit macam tu..Jom tengok apa ada kat snaa??


Muka puas dapat borong...Fresh2 dan Murah sangat..  


Macam-macam ada..
 
Fresh2.. 

Yang jual longgok2 ni murah..Harga borong..
Tapi-tapi..nak beli kena bawa bekas or plastik sendiri yer..
kitorang tak tau mula-mula..lepas dah bayar,,tokey tu buat dek je tak masukkan da;am plastik..
rupanya memang tak sediakan plastik..
Nasib baik dah beli kat tempat lain..Guna balik plastik yg ada je..haha..
 

Geram je tengok..
 
 Hasil borongan hari tu..Kitorang buat makan-makan  malam tu panggil saudara mara en.suami..
Menu hari tu mee kuah udang by mak dan mak chak..
Seafood by en suami dan adik ipar..
Udang goreng by mak..
 
Kambing pun ada..
 
Bakar-bakar..

Esoknya mak dan mak chak masak menu nasi tomato pulak..
Makan je kerjanya...TQ mak..
Petang sambung beraya di taping ..Malam tu pulak kitorang singgah ke zoo taiping..
Next entry yer..
 

Tuesday, 19 July 2016

Salam Aidilfitri 2016

Selamat hari raya...Maaf Zahir dan Batin...Tahun ni giliran  en.suami kerja di hari raya..so kami balik kampung awal 5 hari sebelum raya..sebab sehari sebelum raya en.suami dah kena kerja..Balik kampung awal dapatla merasa berbuka puasa dengan family..Dapat merasa pergi bazar kat kampung...dapat berbuka dgn lauk mama mak masak...heaven sugguh..hihi

Tahun ni kakak beraya dengan mertua..So kami berempat je..mama, ayah, adik dan saya..
Macam biasa..lepas sembahyang raya terus ke rumah tok berkumpul kat sana..Duduk sana seharian melayan tetamu..Sebab tok dah tak larat so anak-anak kena gilir-gilir jaga tok..

 

Bergambar selepas sembahyang raya..
 

Kesayangan..
 

Aisy dapat duit raya dari wan..Salam cium tangan dulu..
 
OOTD dari kejauhan pengubat rindu..Eceh!haha..
Bila tengok gambar ni, en suami cakap Macam askar pulak posing "sedia" dan "senang diri" haha.. :p  

Dua2 ni gambar paling semengah ..Kalau tak susah bebenor nak duduk diam2 depan kamera..hihi..
Anak kecil macam tu la..Aisy dah faham dah suruh senyum paling handsome tu dia renyehh sampai telinga tu..Tu pun ikut mood jugak..hihi.. 

Dah dondon2 ni harusla gigih en.suami edit nak jadikan family photo..haha..
 

Syahdu di pagi raya..papa kena kerja nak bagi mama duit raya lebih...eh!..
Next year kira beraya sama-sama.

Selamat Hari Raya..
Maaf Zahir & Batin..
0-0 yer.. 

Tuesday, 14 June 2016

Bawa anak-anak naik train

Salam semua..Berhabuk betoi blog ni..Banyak sangat cerita pending dalam diari blog ni..
Meh la kita throback cerita bawa anak-anak naik train last 2 month kot..

Memenuhi permintaan aisy yang nak sangat naik train tiap kali nampak komuter....Gigih la kami naik dekat Kajang turun dekat Bangi.Ada dalam jarak 2 stesen je..hihi...Mula-mula nak pergi sampai Mid Valley atau Seremban..Tapi macam jauh sangat pulak..So kita decide nak try and error dulu ok ke tak anak2 naik train..Maka kita try dekat2 ja sudah..hihi..

 

Aisy tutup telinga sebab ada train bunyikan hon kuat ya ampunn..


Nervous juaga 1st time bawa..Aisy ok je..Mula-mula excited  berjalan la dia..Time nak balik dah penat..Nak berdukung pulak..Dah la boleh tahan jauh nak kena jalan untuk tunggu train..hihi..


Overall anak-anak baik2 je masa naik train ni..Behave tengok permandangan..Aisy paling teruja sekali..Lepas ni boleh balik kampung naik train..hihi..

Dah settle naik train dia ajak naik bas pulak..oh my anak.. 

Tuesday, 31 May 2016

JJCM di Kuala Gula

Cerita balik kampung suami last month..Balik sebab nak tengok tapak rumah mak dan pak ..
Baru nak mula buat pembinaan..Sebab mak baru pencen..So nak buat rumah kat kampung la..
Dah lama pak dok ajak nak makan di Kuala Gula..Lokasi dekat je  dalam 40 minit dengan kampung tapi tak pernah sampai..Kali ni balik  baru dapat pergi..

Sebelum pergi call dulu buat tempahan di JS Muara Restoran ..Nanti sampai boleh terus makan je..No telefon: 016-541 8751..Yang menarik kat sini KETAM LEMBUT..

 

Kitorang ambil SET..Macam-macam menu ada..
Siakap 3 rasa, Udang goreng tepung, Sayur Campur, Tomyam, Telur Dadar..
Tambah kari ikan sembilang dan ketam lembut goreng..
 
Permandangan sekitar..
Kat sini ada chalet..Tengok kebanyakan yang stay sini sebab nak memancing..
 
Restoran terapung dan Boat-boat nelayan..
 
Mertua..Mak dan Pak..  

Kat sini ada banyak kolam ikan..Kira fresh tangkap kat sini kot..
 
Pemandangan lewat petang..
 
Overall makan kat sini ok.Not bad..
1st time juga makan ketam lembut..Rasa macam isi ketam yang rangup..hihi..
 

Friday, 6 May 2016

Make Over Bilik Anak-Anak (Part 1)

Alhamdulillah..Rezeki lebih sikit boleh la jalankan misi nak make over bilik anak -anak..Bilik no 3 ni bilik paling kecik .Duduk rumah apartment ni kena guna ruang sehabis baik..Sebab Comel je keluasannya..

Untuk make over ni misi pertama haruslah buat wordrobe , meja & rak buku macam drawing bawah ni..
Alhamdulillah Semua dah settle tunggu nak pasang ja..
Dalam sebulan jugak la amik masa lepas dah confirm semua..

 

Ni drawing yang dorang lukis lepas dah confirm semua..

Ni lukisan 3D..

Harap-harap hasilnya jadila macam gambar ni..2 pintu tengah2 tu sebenarnya ada cermin..
Mula-mula pening jugak nak pilih kaler...Last2 nak selamat pilih  warna pilih hitam dan putih ..

Buat masa ni bilik ni rupa kapal karam sebab barang sepah2..
Kalau tak barang susun dekat rak bertingkat tu....
Tapi rak tu dah dipindah ke dapur sebab nak buat wordrobe ni la..
Maka sakitlah mata mama sebulan dua ni..huhu.. 

Lepas dah siap dan berpuas hati boleh la mention company tu..Area Kajang je..hihi..

TO BUY LIST
  1. Katil 2 tingkat ikea - DONE
  2. Wordrobe
  3. Meja
  4. Kerusi
  5. Tukar Pintu
  6. Air-Cond - DONE
  7. Kipas 
  8. Lampu - DONE
  9. Karpet
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015