Wednesday, 15 November 2017

April 2017: Kenduri Acu @ Jitra Kedah

Moh ler saya cerita kisah throwback semuanya sepanjang tahun ni. 
Harus simpan dalam blog sebagai kenang-kenangan.
Throwback pertama kisah  Kenduri Acu di Kedah.

Kenduri di sebelah perempuan bulan 3 di Serawak.
Sebulan lepas tu majlis di kedah pulak.
Tema : Biru Turqoise + Hijau :)

 
Canopy pun nak dondon jugak ikut warna tema.

Pengantin. Adik kesayangan Acu & Mak Su. 



Meja santapan pengantin. Lembut je warna. I loike.

 
Pelamin. Love it.


Bilik Pengantin ni adik deko sendiri je. Simple but nice.
 

 Goodies



Ni je gambar yang ada dalam simpanan cik t. Dalam gambar ni aisy tak de. Sebab merajuk berebut handphone. Adoi la nak!

 Gambar sisi tepi. Mak buyung mengandung 5 bulan masa ni. hihi


Baju dondon dengan dewasa semua beli khas untuk wedding acu. 
Dan pakailah sekali dengan raya ..hahaha.. 

Serba ringkas throwback kisah kahwin acu. Lepas dah adik sorang tu kahwin. Lepas ni tunggu adik2 ipar pulak la kahwin. hihi.

Thursday, 2 November 2017

August 2017: Pengalaman bersalin anak ketiga

15/8/2017 3:06 PM
 Saya selamat melahirkan anak ketiga. It's a boy!
Sebab tu la blog lama menyepi sendu je ..hihi..
Seperti biasa, mood kelautan dalam nak berblog sepanjang mengandung.huhu.

Alhamdulillah baby sihat dan sador seberat 3.8kg.
Paling semangat antara abang dan kakak.
Nasib baik mama dah prepare mental dan fizikal. Gitewww!
 Tapi nervous tetap hadorrr la bersalin keberapa kali pun.
Ada lagi ke tue??haha. Fullstop.

Tarikh 15/8/2017 tu genap 40 minggu.
Ikutkan hari tu nak pergi check up ja sebab tak de langsung keluar tanda dan rasa contraction..
Siap cakap dekat en.suami lepas check up nak pergi IKEA jab.hihi.
Lambat pulak rasa kali ni.
Aisy dulu 38w++ . Alisya 39w++.
Puas juga la saya try tips2 nak cepatkan bersalin.
Antaranya jalan itik, naik turun tangga, mencagkung, banyak berjalan, dll.

9.00 AM 
Sampai KPMC terus buat CTG. Masa ni macam ada dua kali
mild contraction kat graf tu tapi tak de rasa sakit pun.

9.30 AM 
Jumpa Dr Mimi scan baby dulu. Berat baby dah 3.8kg. OMG.
 Lepas tu dr buat VE pulak. Rupanya dah 3cm. Jadi confirmlah
bersalin hari ni jugak. Memang baby nak tunggu tarikh due
 betul2 baru nak keluar. Maka dr terus suruh admit wad.
 Musnahlah angan-angan mama nak p IKEA. hihi.

10.00 AM 
 Terus masuk labour  room sebab masa ni ward penuh.
Masa ni memang tak de rasa sakit sangat. En suami tengok
 atas bawah atas bawah tanya" betul ke nak bersalin ni?". Adoi.

10.15 AM  
Masuk ubat untuk buang air besar. Alhamdulillah lawas
habis semuanya.

10.30 AM 
Nurse datang pasang CTG. Masa dah pasang CTG ni
susah dah nak gerak mana2. Baring jela atas katil.

11.30 AM
Sejam berlalu. Belum ada rasa contraction.
Dr mimi datang buat VE. 4cm. Dr terus pecahkan air ketuban.

12.00-1230 PM
Bermula pukul 12 tu lepas pecah air ketuban dah
mula rasa mild contraction. Sakit macam sengugut tu
datang bila time contraction.

1.30 PM
Masa ni nurse offer ubat tahan sakit. Inject.
Waktu ni selawat baca apa yang patut. Borak-borak dengan
peneman setia en suami. Masa n jugak dah rasa contraction makin kuat.

2.30 PM
Nurse datang buang air kencing. Masa ni dia tekan-tekan
pundi kencing.Adoi sengal rasa dan  lagi kuat contraction tu.

2.45 PM
Nurse check VE dah 7cm. Sebenarnya asa ni dah ada
 rasa nak meneran tapi cuba kawal sebab fikirkan masih
7cm dan masa ni jugak en.suami pergi solat kat surau.
Fikirkan takkan nak Push sorang-sorang.haha.

3.00 PM
 Dah rasa nak meneran sangat. En.suami pun dah balik solat.
Terus suruh en suami  bagitau nurse.
Tengok-tengok kejab je dr mimi dah sampai.

3.06 PM
 Dengan 3x push selamat baby BOYdilahirkan. Alhamdulillah.

Dr ada gunting sikit je sebab baby besar takut terkoyak lagi besar. Bab menjahit ni ngeri sikit pada mulanya. Tapi alhamdulilah syukur Jahit pun sekejab je. Lepas dah bersih baby diorang hantar untuk breastfeeding. Dah selesai menyusu, nurse mintak nak mandikan baby. Saya pun transfer ke wad. Petang tu jugak Aisy dan alisya datang tengok baby. Lepas tengok baby diorang ikut tok dan wan balik tidur di rumah. Excited habis diorang dapat baby baru. Malam tu bermula la episod berjaga malam menyusukan baby.hihi.. Esoknya lepas lunch dah boleh balik. Syukur dipermudahkan.



Wednesday, 1 March 2017

Engagement Adik 16.10.16

Fuh fuh berhabuk blog cik tie. Macam-macam nak cerita tapi mood nak update kelaut biru je.
Ni cerita last year jugak. Satu-satunya adik cik tie dah selamat bertunang dengan gadis Serawak.

 Tiket adik dah siap-siap booking awal. Tapi masa ni last minit en.suami tak dapat join naik flight yang sama sebab ada last minit event. So dia naik flight lain sebelah petang. Kami bertolak hari sabtu pagi dan majlis hari ahad.

Sabtu tu bertolak awal pagi ke Putrajaya Cental. Naik keretapi ke KLIA 2.

Sampai di KLIA, kami breakfast dulu di KFC. Kat bahagian luar ni ada view kapal terbang mendarat. Terbaik lah.. Aisy dan alisya excited 1st time nak naik kapal terbang.



Breakfast sambil tengok kapal terbang. Cik tie nervous juga masa ni 1st time nak bawa diorang naik kapal terbang. Dah la kena handle sorang-sorang. Alhamdulillah dipermudahkan. Anak-anak behave. Cuma alisya je mula-mula dia nak duduk seat sorang-sorang. Padahal kena beriba dengan mama sebab belum 2 tahun kan..hihi..Lepas dah berlepas tu masing-masing tidur je..Sebab dah penat berlari masa kat airport tu.

Cucu tok dan wan.

Ni kali ke-2 cik tie sampai Serawak. Dulu tahun 2013 aisy kecil lagi. 
Masa tu datang dengan family mertua..

. Sampai je Serawak dah ada van pick up. Adik ipar (Liza) dah sediakan. So kami jumpa Liza dan dia bawa makan lunch dan terus ke pasar sarikin. Masa lunch tu makan laksa serawak la. Sedap! 
Di pasar sarikin sempat la beli cenderahati, t-shirt , telekung dan buah salak. Lepas dah puas berjalan. Liza bawa kami ke homestay. Selesa sangat . Malam tu rehat-rehat je sambil siapkan hantaran untuk majlis pertunangan esok.


Esoknya 16.10.16 (sempena birthday adik)  berlansungnya majlis pertunangan adik. 
Alhamdulillah semua berjalan lancar. 




Lepas dah selesai majlis. Balik homestay kemas-kemas barang. Dan pukul 2 bertolak ke Kek lapis Mira nak borong kek.Wajib borong la dah jarang-jarang sampai kan. Dan sempat jugak makan mee kolok di food court dekat mira kek lapis tu.


Thursday, 8 December 2016

Pisang cheese sedap di Bangi - The Pisang Cheese

Sebenarnya Pisang cheese ni memang favourite cik tie. Memang alergic kalau nampak harus nak terjah pergi beli. Kebanyakkan pisang cheese yang ada area bangi ni semua dah try. Dan baru ni tengok kat IG ada  pisang cheese baru buka..Iaitu The Pisang Cheese ni .  Terus cik tie terjah. The Pisang Cheese ni dekat Restoran Barra di Bangi. Landmark. Berdepan tasik cempaka bangi..



Menu yang ada. Favourite Cik Tie Salted Caramel n Choclate Cheese.
So far memang memenuhi citarasa sebab cheese dan topping  dia banyak. Tak kedekut.
Selalu kalau beli mesti ciput jer letak . Tapi the pisang ni punya topping n cheese memang tutup habis goreng pisang tu. Nikmat betul makan..Cheese dia pulak sedap!


1st time order waktu ni. Order dua perisa terus..Sebab nak rasa..
Lepas dah rasa asyik muka cik tie je hari-hari kat gerai ni.hihi


Ni paling favourite.. Salted Caramel Cheese..

Uols yang area bangi boleh la try.. Confirm repeat datang lagi.
Cik tie tak de komisyen pun iklan ni tau..Tapi sebab sedap harus letak kat blog.
THE PISANG CHEESE terbaik
Cik tie bagi 5 bintang! :)
 

Wednesday, 16 November 2016

Trip ke Cameron Highland - Day 2 (Last)

 Hari ke-2 bangun awal dan terus keluar breakfast kat area tanah rata... Nasi lemak apa tah. Famous jugak. Ramai orang. Lepas breakfast , kitorang terus ke Kea Farm.. Nak borong sayur.hihi..


Little princess mama dah boleh jadi geng SELFIE mama..hihi..


Familia
 

Pusing-pusing kejab tengok apa yang berkenan..Geram tengok sayur segar-segar..Murah pulak tu..
Beli jagung madu jugak..Sedap

Masa kat Kea Faram ni aisy ajak singgah kat Kea Garden ni..Macam menarik je..
Singgah kejab ambil gambar .

Alisya tu kemain nak PEACE!hihi..


Lepas ke Kea Faram, balik ke hotel kemas semua barang dan check out..Dah selesai check out kitorang singgah kat taman area Tanah Rata tu..Tak ingat lagi nama tempat tu..haha..Kat sini ada playgound dan replika "giant" sayur dan buah kat sini..


Aisy request nak posing kat sini..
 

Adik & Abang=Sibling

  
Bawa anak-anak main sekejab kat playground. Lepas tu nak repeat sekali lagi pergi The Big Red Strawbery Farm..Kalau 5 hari kat sini..Kelima-lima hari pun mesti nak datang lagi..nasib baik 2 hari je..haha..

 Repeat 3 menu ni je..Sebab masih kekenyangan breakfast pagi tadi..
Nyummy!
 
 Kat sini beli salad jugak..Murah!
 

Gambar kenangan kat sini..Dah puas lepak-lepak kat sini..Kitorang bertolak balik..


On the way tu singgah makan tengah hari di Nasi Bamboo Sungai Klah..
Sedapnya..Restoran ni dah tukar ke lokasi baru yang lebih luas ..Memang full house!
Tapi tersusun..Tak puas makan Tapau bawa balik sekali..haha..Memang dasar!

Thursday, 10 November 2016

Trip ke Cameron Highland - Day 1


 Bulan lepas ada family day di Cameron Highland..
Mama dah aim nak makan strawberi dan borong sayur la apa lagi..
Pergi 2 hari 1 malam je..Memang dah aim tempat yang nak pergi je..
So tak rushing sangat..Santai-santai je ..


On the way nak ke Cameron tu kitorang singgah sekejab di Air Terjun Lata Iskandar..
Singgah amik gambar je pun..hihi..Last year datang tak singgah pun sebab ramai orang..



Sampai je terus tuju port wajib kalau datang Cameron Highland iaitu The big red strawbery farm berdekatan pekan berinchang.. Masa ni dalam pukul 12 dah start ramai orang..So terus beratur dan order..

Meyelerakan betoi masa ni sebab sejuk2 terus jadi lapar.
**bukan spesis sentiasa lapar ke?haha..

Waffer strawbery tu paling WIN..Salad pun sedap dan segar..Eh semua sedap la...
Kali ni rasa strawbery dia manis .Dulu datang masam nau2....
Terus beratur lagi sekali order Strawbery Coklat..hihi..
 
Dua beradik ni dah besar excited la kalau bawa jalan-jalan.


Strawbery Coklat..Sedapnya tengok gambar ni..


Alisya pun suka  makan strawbery.. 


Aisy kat belakang tu..Bukan main suruh ambil gambar dia..

Selesai isi perut kitorang check-in hotel...Rehat dan solat..
Petang sikit baru keluar ke Pasar Malam Berinchang..
Borong strawbery, coklat , udang goreng tepung, cucur ubi manis bulat2 tu , air jagung dll..
Makan sementara nak tunggu dinner family day malam tu..

Balik hotel rehat kejab dan bersiap-siap untuk dinner..Makan di restoran thai. 
Lepas dinner kitorang pergi lagi sekali Pasar Malam berinchang tu..
Sebab nak repeat beli cucur ubi bulat2 tu warna purple n oren..Lupa snap gambar..
Serius sedap sangat..


Kat pasar  ni Try rasa "sea coconut" ni..Tapi better la minum air dia..Sebab tak rasa apa pun bila makan buah camtu je..haha..Manis pun tak apa pun tak..haha..


Aisy makan jagung..Lemak manis..

Day 2..Bersambung..hihi..


Tuesday, 8 November 2016

Roti Puri dan Jalan-jalan di IOI City Mall Putrajaya

 Suka datang sini IOI City Mall Putrajaya ni sebab dekat. 
Dan banyak kedai makan best2..haha..
Biasa kalau bawa anak-anak kalau jumpa mainan bawah ni mesti PAU nak naik..hihi..


Thomas n Friend.
 
Ni mama suka sebab dapat join sekali..haha
Train ni pusing-pusing tak sampai 5 minit pun dalam tu..
Tapi of cos buat anak-anak happy tak sangga orang kedah kata..haha
 

Sebelum ke IOI tu singgah breakfast roti puri kat kedai mamak kembar presint 9.
 Lupa nama..tapi femes kot restoran ni..haha.. 


Friday, 4 November 2016

Riadah di Tasik Titiwangsa dan Nan Cheese RSMY

Cerita 2 bulan lepas kot..Ampun! haha.. Masa ni weekend en.suami bawa riadah disini..Cadangnya nak naik basikal kat sini. Tapi sampai pun dah lewat sebab susah bebenor nak dapat parking..Ramai sungguh umat manusia..Next time harus datang awal.. Best tengok macam-macam jenis basikal untuk disewa..Naik 4 orang pun ada..2 dewasa 2 budak2..Harus try nanti..

 

Sampai je...belikan aisy mainan buih2 ni..
Kalau tak beli asyik berzikir je la kat telinga mama n papa..


muka puas hati dapat apa yang dihajati..


Mama pulak tengah menikmati sengkuang calit .hihi..Dapat makanan duduk diam-diam..hihi..

Nak dekat magrib tu solat siap-siap kat tasik tu terus dinner kat RSMY House of Real Beriani di Medan Tuanku KL. Dah lama jugak ni pun berzikir kat en.suami nak makan nan cheese kat sini..Dapat jua akhirnya..Last makan time pragnant kat Alisya..hihi


Order nasi beriani ayam untuk anak-anak 
 

Dan semestinya The best Nan cheese in town..Makan dengan KEEMA..Sedap bangat..
Bila ntah boleh repeat lagi..Tunggu pregnant kot request apa semua dapat on time..haha..
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015