Credit: Blog Aznanie
Utk ikan:
- 1 ekor Ikan Siakap
- Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
- Serbuk Pasti Sedap Knoor *tak letak pun
- Minyak untuk menggoreng ikan
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 3 biji bawang putih - diketuk
- 10 biji cili padi - potong kecik-kecik
- 1 inci halia - dihiris kecik
- 1 biji tomato - potong dadu
- Segenggam nenas - yang dipotong dadu *Ganti epal hijau pun boleh..hihi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan
- Garam secukup rasa
- Ajinomoto secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Ikan dibersihkan dan ditoskan
- Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knoor.Pastikan semua bahagian di lumur rata
- Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
- Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
- Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
- Goreng terendam ikan tersebut
- Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
- Panaskan minyak dalam kuali yang lain
- Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
- Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
- Kacau sebentar
- Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
- Masukkan air sedikit
- Tambahkan garam, gula dan ajinomoto
- Biarkan kuah mereneh seketika
- Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment