Monday, 5 November 2012

1 month : Aisy Check Up & Injection




Date: 10/9/12 
Check up baby Aisy sebulan..tapi waktu ni dah Aisy 35 hari...Syukur en.suami sempat bawa pergi klinik sebab tengah hari en.suami dah nak balik kajang menjalankan tugas..Aisy sangat behave masa kat klinik..tidur ja kerjanya..bangun sebab nak susu ja..

Sampai klinik pukul 9..hubby bagi kad dan amik nomber..sekali dapat nomber 71 ..tunggu la kat situ..ramai sangat orang..Mula-mula timbang berat baby & ukur tinggi..Anak mama membesar bagai juara..

Berat
Masa Deliver : 3.7 kg
Hari 15 : 4.0 kg
Hari 25 : 4.4 kg
Sebulan : 5.1 kg

Tinggi
Masa Deliver : 53cm
Sebulan : 55cm

Kemudian ibu pula ditimbang, check BP, Air kencing..Ingat check baby jer..rupanya ibunya kena sekali..Alhamdulillah semua ok..Berat ibu pun dah berkurang ke berat sebelum pregnant..Alhamdulillah..*Berangan nak turunkan ke berat sebelum kahwin..huh!*

Lepas dah tunggu hampir 2 jam lebih..baru kami dipanggil masuk..Check baby..Alhamdulillah semua  OK..n Check ibu pula..semua OK cuma cik B**** je bengkak sket...


Lepas dah settle check up, masa yang paling saya ngeri adalah bila anak kena cucuk..Untuk sebulan Aisy diberi suntikan Hep B (Dose 2)..Dose 1st masa deliver dulu..Masa ni Aisy mantain Je tidur..Papa kena kendung macam gambar atas ni..Cucuk sebelah peha kiri..

Kebetulan masa nurse nak mula cucuk tu.dia tengah mengeliat..dan-dan la nangis kejab ..tak sampai 10 saat kot..pastu sambung tidur balik..Lega mama..kalau tak dengan mama nangis..huhu..

2 comments:

Hani Syahani said...

comelnye aisy ni...bam-bam lah dia...:))

Izzati Asyraf said...

hehe.tq.sekarang lagi la semangat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015