Thursday, 13 December 2012

Doa Mudah untuk Anak

Credit: Tok Wan

Doa mudah dan ringkas tersebut adalah:

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH YA..MUHAMMAD AISY ISKANDAR...(sebutkan nama penuh anak)


Mudahkan? Rata-rata selalu terlepas pandang akan keistimewaan doa ini.Ibubapa hendaklah menjiwai doa itu sedalam-dalamnya semasa ia diucapkan buat si anak kerana maksud yang terkandung di dalamnya sangatlah membantu dalam kehidupan seharian anak-anak kita.Mengapa doa ini terlalu istimewa untuk anak-anak kita.??Maksud yang terkandung dari ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLA HIWABARAKATUH.

1-ASSALAM : SEJAHTERA
Awal-awal lagi kita sudah mengucapkan segala kebaikan untuk anak-anak kita pada hari itu.Kita mendoakan segala kesejahteraan buat dirinya pada waktu itu.

2-WARAHMATULLA : RAHMAT ALLAH
Kita mengharapkan rahmat Allah menjadi bekalan untuk anak-anak kita dalam kehidupan seharian mereka.Bukankah rahmat Allah itu yang sangat-sangat kita harapkan di dalam hidup kita ini.

3-WABARAKATUH : BERIKAN BERKAT KEPADANYA WAHAI ALLAH
Kita selalu mendoakan anak-anak kita diberikan berkat oleh Allah dalam setiap amalannya,perbuatannya dan apa sahaja yang berkaitan dengan dirinya, itulah yang kita mahu untuk keberkatan dirinya.

Waktu yang lebih bagus lagi untuk mengucapkannya buat anak-anak adalah ketika mengejutkan dia bangun dari tidur.Bayangkanlah celik-celik mata sahaja sudah memperolehi doa dari ibu atau ayah yang cukup bermakna dan indah untuknya.Selain dari itu waktu menghantar atau menjemput dia dari sekolah dan bila-bila masa sahaja ibu dan ayah ingin mengucapkannya untuk anak-anak.

Jiwailah salam dan doa,hayatilah setiap rangkai maksudnya dan tunjukkanlah dengan kasih sayang dan cinta buat si anak.Senyumlah dengan penuh kasih sayang pada mereka ketika kita mengucapkannya.Semoga anak-anak kita sentiasa sejahtera dalam rahmat Allah dan sentiasa diberikan keberkataan dalam hidup mereka oleh Allah.

Semoga mata kita akan terbuka dan memahami betapa bermaknanya ungkapan doa yang cukup ringkas ini untuk anak-anak.Doa yang sama kita ucapkan kepada kekawan apabila kita memberikan salam InsyaAllah diberkati selalu.

Petikan Hadis :
Imran Bin Hussin melaporkan pada suatu masa ada seorang lelaki datang mendekati Nabi Muhammad SAW . Lelaki itu berkata, "Assalamualaikum"Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 10 pahala" Kemudian datang pula seorang yang lain dan berkata "Assalamualaikum warahmatullah"Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 20 pahala"kemudian datang lagi seorang yang lain,"Assalamualaikum wa rahmatullah wa barakatuh."Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 30 pahala"

Semoga dapat kita amalkan demi kebaikan bersama. Insyaallah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015