Saturday 25 April 2015

RESEPI PUDING TRIFLE SEDAP & MUDAH

RESEPI PUDING TRIFLE SEDAP & MUDAH

Resepi: Goggle



 

BAHAN A (LAPISAN PALING BAWAH-LAPISAN KEK)

·         Swiss roll secukupnya

·         Air dari jus koktel * tak letak pun

CARA-CARA:

1.       Swiss roll dipotong setebal 1cm.Masukkan ke dasar mangkuk.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.Tekan2 sket supaya padat.

2.       Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.Tujuan supaya lapisan kek agak moist.Ketepikan

BAHAN B (LAPISAN TENGAH-KASTAD)

·         1 cawan rata tepung kastad

·         1/2 cawan gula 

·         1 tin susu cair

·         1 tin air (sukat guna tin susu cair)

·         1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)

CARA-CARA:

1.       Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.Kastad akan kelihatan sedikit meletup2.Tutup api.

2.       Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A).Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung. *saya guna buah peach tapi bila nak makan baru letak buah..hihi..

3.       Sejukkan sebentar.

BAHAN C (LAPISAN ATAS - JELLY)

·         Serbuk jelly brand nona/first choise

·         400ml air

*Follow arahan dekat kota jelly jer..

 

CARA-CARA

 

Campurkan serbuk jelly dengan 400ml air.

Dan masak atas dapur hingga hancur.Kemudian curahkan adunan ke atas lapisan kastad


Mama aisy da try guna resepi ni mmg confirm sedap..selamat mencuba..

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015