Saturday, 10 May 2014

Percutian 2 hari 1 malam di Johor


Day 1: Kajang - Ayer Hitam - skudai - JPO - Larkin - pasir gudang - johor bharu - Danga Bay
Day 2: Pasir gudang - ayer hitam - kluang - parit raja - batu pahat. - muar - kajang

Kami bertolak pukul 8 pagi sabtu tu sebab nak attend wedding officemate husband di skudai..aisy paling excited bila bab jalan- jalan ni..sama perangai kaki jalan macam mama dia..hihi..



Selfie dengan aisy dalam kereta..

Sampai skudai dalam pukul 1230 tgh hari juga..lambat sebab lalu ayer hitam dan berenti untuk breakfast..masa kat ayer hitam tu en.suami tapaukan putu buluh dan air kelapa..buat lapik perut sementara nak makan kenduri..sedap betul putu buluh tu ..aisy pun suka..hihi..

Lepas sampai kenduri ..makan- makan dan jumpa pengantin kejab, hujan turun dengan lebatnya..pukul 230 tgh hari baru boleh balik..tu pun redah juga hujan pakai payung..destinasi seterusnya lepas kenduri adalah pergi ke Johor premium outlet (JPO). Shopping time..




1st time datang sini..banyak juga kedai branded kat sana..misi hari tu nak cari kasut untuk aisy..



Misi berjaya..bukan main excited lagi dia dapat kasut baru..nak mandi pun nak pakai kasut..aisy..aisy..hihi..
Lepas dah penat berjalan di JPO, kami jalan2 cari makan di medan selera larkin untuk makan kacang pool..


Lepas perut dah kenyang kami terus check in hotel di hotel selesa pasir gudang..



Bilik luas,selesa dan bersih..

Malam tu kami dinner di restoran zz sup tulang macam di entry sebelumnya..memang terbaik makan kat sana...puas hati sebab sebelum nak sampai tu sampai sesat kitorang cari.hihi..


Lepas dah habis makan..kami pusing2 area danga bay..lepas tu terus balik hotel...aisy pun dah tertido dalam kereta waktu tu..


Esok harinya ..kami breakfast di hotel je..lepas breakfast bawa aisy mandi swimming pool sebelum check out hotel..



Happy sangat aisy dapat mandi kolam..dah lama tak bawa aisy mandi kolam..padahal kat bawah rumah je pun..hihi..lepas mandi, kemas2 barang terus check out...

Detinasi pertama untuk hari ke 2 adalah ke JPO sekali lagi...sebab mama aisy nak shopping untuk diri sendiri..sampai awal di JPO memang heaven berjalan..aisy pulak tidur dalam stroller..senang nak tengok barang compare pergi petang sebelum tu manusia punyala ramai..sesak..


Aisy dah bangun tidur..


Kemudian kami meneruskan perjalanan ayer hitam sekali lagi..hari sebelumnya lalu je..tak singgah pun...kat sana beli bekas door gift untuk cousin nak kawin hujung bulan ni..kat ayer hitam ni banyak jual kerepek2 dan patung/ bantal murah2..


Door gift itu..cantik tak?


Khusyuk sangat mama aisy kalau bab2 membeli makanan ni..hihi..Cuaca waktu ni panas terik sangat..kesian aisy..

Dari ayer hitam kami ke kluang johor untuk makan roti bakar sedap di stesen keretapi ktm tu..tapi tak de rezeki sebab tutup restoran tu..


Kemudian kami meneruskan perjalan ke batu pahat untuk makan tengah hari nasi beriani..masa ni perut dah menyanyi lagu inul dah..


Pukul 230 tgh hari sampai di batu pahat. Berenti lunch sekejab lepas tu pusing 2 area batu pahat tempat rumah sewa en.suami masa di belajar dulu..mengimbau kenangan katanya..


Hostel en.suami masa studi di KUITHO..

Dari batu pahat kami meneruskan perjalanan ke muar untuk makan mee bandung muar..


Dari muar terus bertolak balik ke kajang...alhamdulillah pukul 930 malam sampai kajang...percutian singkat yang sangat menarik..

1 comment:

Borneo Kinabalu said...

Assalamualaikum..
JOM BERKUNJUNG KE SABAH
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

PAKEJ 3HARI 2MALAM

01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
1130 : Melawat Pekan Nabalu
1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
*Tour Tamat*

02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
1000 : Melawat Ikan Spa.
1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
1700 : Melawat Yayasan Sabah.
1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
1800 : Melawat Signal Hills.
1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
*Tour Tamat*

03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
*Tour Tamat*

Pakej ini Termasuk :
1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
Van Pelancongan @ Taxi Limousine
Pemandu
Minyak
Muatan Maksimum 10 Dewasa
2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
May Homestay Kundasang (1Night)
Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
Rumah Terbalik (up side down house)
Ladang Lembu
Hot Spring
Ikan Spa
4). Pulau Sapi & Manukan
Tiket pulau Sapi
Tiket pulau Manukan
Insurance
Bot
Jaket Keselamatan
Maks Snorkelling
Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
En Roslan 0168392919 (whatsapp)
Email : borneoukinabalutour@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015