Wednesday 25 March 2015

Homemade Steamboat

Baru-baru ni en.suami belikan periuk steamboat dan grill tu..
Macam memahami pulak bini dia yang hantu makan steamboat ni..
Dah dekat sebulan cantik je masih dalam kotak..
Sampai la weekend lepas baru nak rasmi..
Sebab masa tu kebetulan en.suami cuti time weekend..



Pagi-pagi lepas breakfast saya bawa aisy pergi tesco cari bahan-bahan nak steamboat dan grill..En.suami kat rumah tolong jaga alisya..
Berpeluh jugak la tolak stroller sambil pegang raga nak beli barang..
Aisy mentidor je dari sampai tesco sampai la mama dia habis shopping..
Dalam pada tak cukup tangan tu tengok murah pulak pampers drypers.RM31.90.Rembat la satu untuk alisya..Padahal dah penuh tangan ni..
Nasib balik bawa stroller..Boleh la sangkut apa yang patut..





Ok balik pada cerita steamboat...Sampai je rumah terus sinsing tangan buat sup, perap ayam , dan prepare bahan2 dan buat 2 jenis sos..

Untuk sos pertama saya buat
Sos steamboat  ala johny yang famous itu..
Credit Resepi: Blog Aisyrania

Bahan-Bahan
10 biji cili merah (cili besar)
4 ulas bawang putih 
*5 sudu besar minyak bijan
*5 sudu besar sos ikan
*5 sudu besar cuka epal - saya letak cuka biasa je
*2 sudu besar sos tiram -tak letak sebab habis.huhu

*2 sudu besar kicap - guna kicap kipas udang manis
*1 sudu besar pati sunquick - tak de..guna jus limau subquick je
1/2 sudu kecil tepung jagung - tak letak sebab dah pekat
*1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak *tak letak
sedikit daun ketumbar - dihiris halus

Cara-cara
Blend cili merah dan bawang.. Kemudian campur semua bahan * dan masak atas api sehingga mendidih..Masuk tepung jagung kalau nak likat..last tabut bijan dan daun ketumbar..siap..



Sos kedua
Sos cili kicap

Bahan-bahan
Cili Hijau
Bawang putih
Kicap
Gula

Cara-cara
Goreng cili hijau dan bawang..Blend/tumbuk..Masuk kicap dan gula..siap..


Sup steamboat (stok ayam)

Bahan-bahan
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit minyak untuk menumis
2 ketul kuib pati ayam
Tulang ayam
1.5 liter air....or ikut suka banyak mana nak buat supnyer yer
garam secukup rasa - jika perlu
Hirisan daun ketumbar

Cara-cara
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan air. Bila dah mendidih masukkan kiub pati ayam dan tulang ayam kalau ada.  Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar. Bila stok dah masak boleh la masukkan bahan-bahan steamboat yaa...

Bahan-bahan steamboat ni ikut selera masing2 yer..


Untuk Grill pulak..

Bahan-Bahan
Ayam
Udang
Sosej
Daging

Bahan-bahan untuk perapan
Olive oil
Kicap
Serbuk Blackpaper
Garam
Gaul semua & perap..

Selamat Mencuba..Bebaloi-baloi makan kat rumah..
Boleh ulang makan sampai malam ..


#takpayahpergijohnyorseoulgardenmakansteamboat
#tektiksuaminaksavebudget
#takpayahurutdadatengokanakdokketuksudukatrestoran

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIARI mama aisy dan alisya
Designed by UMIESUEstudio 2015