Copy paste dari blog saya masa muda-muda dulu..
Cubaan buat lasagna ni masa tengah mengandungkan aisy..
Mengidam punya pasal sanggup bersilat kat dapur sorang-sorang..
Ini hasil rembatan bahan-bahan.. Almost RM 90++ gak la..Mahal betul nak buat lasagna ni..
Source: Resepi lasagna
BAHAN-BAHAN
- Kepingan lasagna..
BAHAN_BAHAN INTI DAGING
- Sos prego 14oz
- Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu
- Daging cincang 400 gram
- Serbuk black pepper dan serbuk oregano
- Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu
- Keju mozarella
- Keju parmesan
- Sos cili 1 sudu besar
- Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS PUTIH
- 2 sudu besar butter
- Keju cheddar 3 sudu besar
- 250 ml susu full krim/fresh milk
- 2 sudu besar tepung gandum
- garam secukup rasa
CARA MEMBUAT INTI DAGING
- Masukkan 4 sudu besar minyak zaitun/masak
- Tumis bawang yg di cincang sehingga naik bau
- Masukkan daging cincang..
- Gaulkan hingga daging berubah jadi coklat..
- Kemudian tuang sos prego dan gaul sebati
- Masukkan garam secukup rasa..
- Masukkan serbuk oregano..
- Masukkan cendawan butang..
- Masukkan sesudu besar sos cili..
- Tabur serbuk black pepper
- Selesai
CARA MEMBUAT SOS PUTIH
- Cairkan butter..
- Guna Kecil : Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati..
- Masukkan susu full krim..
- Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..
- Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit
- Selesai
CARA MELAPIS LASAGNA
- Guna loyang yg sesuai..
- Susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..
- Taburkan dgn inti daging
- Tuangkan sos putih.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..
- Taburkan cheese parmesan dan mozarella
- Ulang balik cara yg sama mengikut citarasa.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. .
- Masukkan dlm oven.. Make sure oven dah di panaskan awal-awal dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit.. guna api atas bawah..
Susunan kepingan lasagna saya yang buruk bebeno~
Inti Daging
Sebelum Bakar
Selepas Bakar
No comments:
Post a Comment